Pizza należy do najbardziej lubianego jedzenia. Na całym świecie można spotkać jej zwolenników. Niektórzy stawiają na gotowe wyroby, inni wolą własne. Zrobienie pizzy wymaga chęci, cierpliwości i oczywiście dobrych składników. To ostatnie jest fundamentem udanego wypieku.
Jak zrobić pizzę?
Bardzo ważną rolę odgrywa ciasto, jego struktura i grubość. Gustów jest wiele. Jedni wolą grubą strukturę, inni cienką, jeszcze inni średnią. Należy pamiętać, że czas jest sprzymierzeńcem. Im więcej czasu poświęci się wyróbce ciasta, tym lepiej. Składniki na pizzę rzadko ulegają zmianie, ale liczy się jakość. Przeważnie wykorzystuje się mąkę, drożdże, sól, oliwę, cukier oraz wodę. Gdy przepis i jego proporcje przypadnie do gustu, a składniki zostaną zakupione, można zabrać się za rozczyn. Jest wyrobem z drożdży cukru i niewielkiej ilości wody, który sprawia, że ciasto ładnie rośnie. Ciasto należy ugniatać jak najdłużej. Poświęcony czas się opłaci. Gdy zostanie ono wyrobione, czas na składniki na wierzchu. W tym przypadku można pozwolić sobie na całkowitą dowolność, oczywiście wcześniej trzeba nałożyć sos pomidorowy na blat pizzy. Jednym z podstawowych składników są pieczarki i ser. Śmiało można dorzucić do tego parę ulubionych składników, poczekać aż pizza się upiecze i gotowe.
Jak wykonać idealne ciasto na pizzę ?
Idealna pizza potrzebuje wyjątkowych składników. Jednym z nich jest mąka, która powinna mieć typ ,,00”. Opcjonalnie można dodać domieszkę innych mąk, ale nie za dużo, należy zachować podstawowy typ. Drożdże powinny zostać dodane w minimalnej ilości. Błędem jest stwierdzenie, że im więcej drożdży, tym pulchniejsze będzie ciasto. Do ciasta dodaje się oliwę jak najwyższej jakości, najlepiej extra vergine, tłoczoną na zimno i o niskim stopniu kwasowości. Dzięki niej wypiek uzyska unikalny smak i gramaturę. Jak już wspomniano wcześniej, ciasto trzeba wyrabiać długo. Im dłużej, tym lepiej, gdyż zyska na pulchności. Nie należy wkładać ciasta ze wszystkimi składnikami do pieca. Powinno się wpierw włożyć surowe wraz z sosem pomidorowym. Stosując powyższe wskazówki powstanie idealne ciasto na pizzę.
Jak powinna wyglądać pizza? (sekret dobrego wyglądu)
Chrupkość ciasta odgrywa poważną rolę w wyglądzie. Składniki również są ważne, ale ciasto powinno być przyrumienione, jednak nieprzypieczone. Zbyt długie trzymanie w piecu sprawi, że pizza straci swój estetyczny wygląd. Dlatego należy uważać na czas oczekiwania. Wierzchnie składniki powinny zostać ułożone po wcześniejszym wypieczeniu ciasta. Dzięki temu się nie spalą. Ser powinien się ciągnąć i rozpływać w ustach. Mniejsza ilość dodatków na pizzy sprawi, że nie spadną z ciasta i będą się go trzymać, co jest kluczem do sukcesu.